24.02 on Madisepäev ja EV 99 sünnipäev

Image result for uss ahju all
Ussikuningas, Oskar Kallis 1915
24.02. on rahvakalendris pühendatud ussidele ja kõikvõimalikele putukatele-mutukatele ehk matsidele-matakatele ja silakatele. Vabariigi aastapäeva tähistamise kõrval tasub meeles hoida ka vanarahva päevakohaseid tarkusi.
Vanarahvas on nimetanud päeva ussi äratamise päevaks, silakapööramise päevaks ning kasutusel on olnud ka madisepäev, madisepäe, madisõpäe, madisepäiv, madisepääv, madissepäev madissapäev, madiksepäev, matsabä, matsapäev, matsepää , matsebä, madsebe, matsapäev, matjuksepäiv jms.
Sel päeval tulevat ussil hing sisse ja ta pööravat teist külge. Kui matsapäeval paistab niigi palju päikest, et mees jõuab hobuse selga hüpata ehk uss üle tee roomata, tuleb päikseline ja kuldne suvi. Viljasaagile ei mõjuvat see aga hästi.
Madisepäeva ilmal ja samuti inimeste tegemistel on väga suur mõju eeloleva aasta ussi- ja putukarohkusele. Seetõttu on siis kasulik hoolega tube ja lautasid pühkida, pesu pesta ja õue piirata. Hoidutakse aga puude ja okste kojutoomisest, kudumisest ja nõelumisest.
Madisepäev oli rikas töökeeldude poolest. Eriti kardeti putukate ja usside pärast. Madisepäeval pidi putukatele ja maamardikatele elu sisse loodama ning kui sel päeval lund sajab, tuleb suvel palju parmusid. Ohtlikuks peeti nõela ja üldse terava eseme kasutamist, sest siis oli karta suvel sagedast ussidega kohtumist. Samuti ei tohtinud sel päeval kapsaid, ube ega herneid keeta - need minevat kasvuajal ussitama. Keedeti peamiselt kartuli- ja tangusööke.
Lootvinalaste pidulik hetk päiksetõusul EV 99
Apostel Mattias on üldiselt lihunike ja ehitajate kaitsepühak. Madisepäev oli vanarahva talviste tegemiste juures tähtpäevaks, mil rannarahvas kogunes veelahvandikele hülgeid püüdma. Et aga looduses on sel ajal näha juba kevademärke, polnud see rüsijääs enam sugugi ohutu.
Madisepäevast algas ka talve jooksul kootud, tuhavees leotatud ja jõevees puhtaks pestud linaste kangaste pleegitamine.
Noorem rahvas oli madisepäevast alates elevil, sest siitpeale algas kosjahooaeg. Viimased kaks asja olid omavahel ka seotud – kosjakuulutajad soovitasid tulevasi noorikuid just valgete linade järgi. Perest, kus linad olid valged, võis julgesti naise võtta.(Allikas: Maalehe delfi).
Lootvina rahvas heiskas EV 99 puhul sinimustvalge päiksetõusul ja võttis pitsi viina pidupäevapuhul koos sakuskaga. Naersime, viskasime tuhka põllule ja lõime pitsid kokku ning loodame parimat nagu Lootvinas ikka. Lootvinas on lootust. 

BERTAst Madisepäeva kohta loed siit
Maavalla Koda kodulehel leiab ka huvitavat materjali

Kommentaare ei ole: