LN Külli loodusvaatlused vol.4


PÜHAPÄEV, 4.märts
Olen taas suuskadel. Ja et vahepeal on kaks nädalat ja Eesti 100 lennates möödunud, siis mõned tähelepanekud ka nädalataguse aja kohta. Laupäev, Eesti Vabariigi sünnipäev. Lipu heiskamine Lootvinas. Päike tõuseb just nii selgelt ja pidulikult, nagu tähtpäevale kohane. Edasi sõidan autoga läbi Lõuna-Eesti maastiku isa poole. Ilm on üksainus valge sära ja helendus. Pisut külmaudu. Ja siiski päike. Aeg-ajalt langeb puudelt kergeid lumeloore, mis päikesekiirtes lummavalt sillerdavad. Loodus on ÜLENI ILU ISE.

Image result for päiksetõus

Aga täna suuskadel. Kevadkuu on käes! Veebruarilõpu pakane on mahenenud mõnusaks miinus viieks ja taevas on täiseti selge! Ausõna, ei pilveraasugi. Üleni helesinine, päikese ümber pleekinud olekuga. Katsu sa sellise sära kõrval oma värviga mõjule pääseda! Tuuled on metsa tema lumekoormast vabastanud. Üksikud tordid püsivad veel okstel. Metsaalune lumi on erineva suurusega auke täis, olenevalt langenud lumelahmaka või –tüki suurusest. Natuke nagu valge augulise juustu pind. Palumänniku ja raba üleminekukoht on kitsedel korralikult läbi kraabitud. Vastu vaatavad paljakssöödud kanarbikuraod. Kõrvalasuvaid sookailu- ja pohlavarsi pole keegi puutunud.
Lootvina väli. Jälgi paksult täis, igati läbi trallerdatud. Minu kahe nädala tagused suusajäljed on näha. Mõni loom pole seda võimalust ära põlanud ning on traavinud otse mu suusajälgedes. Ei tea, kuidas tema loomapsüühika nii sirgjoonelisele liikumisele vastu pidas? Suusklen kolm korda välja lõunaservast põhjaserva ja tagasi. Tuul on põhjakaarest, aga välja lõppu jõudes tuleb lodumetsa serv ette ja selles päiksenurgas on tõeline mõnus varakevade paradiis. Seisan, nina vastu päikest. Lumel on on ohtrasti varju ja valgust. Kergus on säilinud, pealiskihil on palju õhukesi poolläbipaistvaid lumeliistakuid. Suuskadel libisedes vaheldub sätendus vastavalt valguse nurga muutustele. Kui tiirutamise väljal lõpetan ja tagasiteele metsaaluse varju sukeldun, kogen, et just nüüd, hetk tagasi olingi oma tänase päeva PARADIISIS. Märtsikuises varakevades.

Image result for suusaväli
Pilt Googel.

Kommentaare ei ole: