LN Külli loodusvaatlused vol.3

PÜHAPÄEV, 18.veebruar
Tähelepanu, tähelepanu! Loodusvaatlused suuskadel!

Ei teagi, kas toimub see austusavaldusena tuhandetele, kes täna üle aastate rõõmsalt Tartu maratoni rühkisid või lihtsalt – tali on käes! Igatahes vaatlesin loodust suuskade pealt juba eelmisel pühapäeval ja sain aru, et täpsuses ja nüansirikkuses jäävad need vaatlused jalgsi tehtutele alla. Põhjus argine, et mitte öelda füüsiline. Nimelt on pool tähelepanu hõivatud selle pühapäevasportlasele suhteliselt ebatavalise liikumisviisiga. Lisaks olen ma siin ümbruskonnas ka ise rajameister, nii et tegevust on ühe retke jooksul küllaga. Aga vaadakem siiski, mis silma ja kõrvu jäid.

Kõigepealt LUMI. Lumi on ilus, kerge, valge, pehme. Mõnigi ütleks – parim saunalumi! Õige. Aga sobib ka suusklemiseks. Pole liialt sügav, ei pea sumpama. Pole koorikut, millest läbi vajuda. On lihtsalt kerge ja ilus pinnakate, mis oleks läbitav jalgsigi. Samas jääb suuskade alla ka piisav kiht, nii et ei künna üle taimede. Metsaaluse vaksakõrgustest mustikavartest on otsad näha. Suuskade all annab lumi vaheldumisi krudisevat (suusa vajumisel) ja sahisevat (libisemisel) häält.

Puud. Puud on talviselt muinasjutumetsalikud, st kenasti lumega kaetud. Olenevalt okste rõhtsusest on neil suurem või väiksem lumepahmakas. Pahmaka suurus näitab, et vahapeal on ka soojemat ilma olnud, mis lume kleepjalt okstele kinnitanud. Viimastest sadudest on lisandunud ilusad vahukooremütsikesed. Möödunud nädala võtmes võiks seda ka vahukoorekuklimetsaks nimetada. Tegelikult on see päris suur raskus, mis puudel nõnda kanda tuleb. Kummaline, et inimsilm ja inimmeel seda raskuse kandmist/talumist ILUNA vastu võtab... Kõik siin ilmas on suhteline.
Image result for suusad männid talv
Pildi allikas: Google
Taevas. Hall, aga kuidagi läbipaistvalt, mitte tinaselt. Kohati on madalate hallide pilvede taga aimdumas heledamat tausta, mis pilvede kontuure välja joonistab. Ilmutub ka helesinist, paraku põhjataevas, nii et päike löögile ei pääse. Paar korda näen päikese täiskuu-laadset ilmumist läbi pilvehämu. Maale see päikesehelki veel ei saada. Ja hea ongi, sest lume helendus oleks koos päikesega pimestav. Päikeseprille ma taskusse ei pistnud. Hele-tume skaalal on lumekatte all olev maa endiselt heledam kui taevavõlv.

Nagu ikka, metsa all tuult pole. Latvades midagi aeg-ajalt on, sest mändidelt sajab suusatajale ikka lumetervitusi kaela. Väljale jõudes on lääne-loodetuul platsis. Lisaks tuleb midagi vastu nägu, mida silm sademena ei registreeri. Vist on kondenseerunud õhuniiskus imepeentes piiskades. Igatahes looduslik niisutus, millele poes laialdaselt pakutav tõenäoliselt vastu ei saa. Taevast antu on võimsam ja toimivam. Suusklen üle koristamata jäänud linapõllu. Ikka on püsti kas üksikuid varsi või puhmaid, millest korraliku linapeo saaks siduda. Külm ja miks mitte ka lumevalguse mõju on sügiseselt nukkerhallid varred kenasti heleruugeks pleegitanud. Kupardest on vähe järel, küllap said lindudele ja pisiloomadele mõnusaks toidupooliseks. Midagi siiski on, sest umbes kolmekümnepealine linnuparv askeldab usinalt mööda põldu. Eriti kaua viibivad nad kitsede poolt kraabitud kohtades, eks sealt ole midagi enamat välja tulnud. Ühe sellise koha eel saan neile piisavalt lähedale, et silm registreeriks punaseid pugusid. Tõesti, leevikesed! Ühe ronga ülelend jääb ka selle retke elamuste hulka. Tavaline kraaksatus oli asendunud õrna kurinaga. Veebruar, pulmade aeg.


Märkimata on veel temperatuur, mis on selline ülimõnus miinus neli. Saabuva nädala külmaprognooside valguses lausa soe. Imeline tali!

Image result for suusataja männid talv
Pildi allikas:Google

Kommentaare ei ole: