Päästame tähelepanelikkusega meie ka oma konnad!



Lootvina Naine teavitab - ka Lootvina Peatänaval on konnad rändes! Kui Sa õhtul (nii kella üheksa-kümne ajal, soojal kevadõhtul) liigud, siis vaata tähelepanelikult autorataste ette. Konnapreilid ja konnahärrad on ärganud ja liiguvad üle teede, et jõuda  veekogudesse, kus nad on harjunud paljunema. Nii on nad rännanud juba ammu enne seda, kui inimesed rajasid maanteed. Konnad ja teised kahepaikseid talvituvad veekogudes või maasse kaevunult.  Konnaränne oleneb ilmast: vajalik on püsiv ööpäevaringne plusstemperatuur (öös vähemalt üle +5 kraadi) ja väike vihm. Päeva lõikes liiguvad konnad päikeseloojangust alates 2-4 tunni jooksul.
(allikas: ELF koduleht)

Meie külas on konni kogu peatänava lõikes, kuid enim liiguvad nad küla keskel põllult Pikkjärve suunas kudema-sudema-sigima. Konn autoteel tihti ajab oma nina püsti, autolaternate valguse või vibratsiooni peale ning läigib vastu. Tegelikult õnnestub rahulikult sõites suuremat osa konni säästa, kuid tõesti, peab lihtsalt tahtma ja teadvustama. 
Miks Lootvina Naine nii suur konnasõber on? No, olen lausa ise konnatalguid omal ajal korraldanud ja käisime ka konnatalgutel Viljandi mnt, aastatid tagasi Võnnu noortega. Ja see on jätnud konnad südamesse. Kurb on ju laibahunnikuid vaadata teel. 

Eile oli meie peatänaval, kella 21.30 ajal 33 konna teed ületamas. Jah ma lugesin ära, sest tulin linnast. Roio vahel oli eriti tore, seal oli Sillaotsa kurvi juures kuskil paarkümmend isendit teel, ma pidin tõsiselt manööverdama, et läbi pääseda. Aga tõesti, õnneks nad nagu tarduvad, mitte ei sibla :-) Ning isegi kruusateel on konn näha, ta läigib nii hästi. 

Kui Sa aitad konna, siis tõsta konna kinnastega (sinu käe soojus võib väiksele kõigusoojasele atakki põhjustada) ning vii ta sinnapoole teed, kuhu suunas tegelane ninaga on :-D Sellega on vahel aga ikkagi keeruline, kuna nad on ise ka "sassis" vahel, ristirästi suunaga. Eks neil ka omad teemad juba teel. Seega tuleb vaadata ikka enamuse suunda, et kuhu lähevad ning ka teadmine, et lähevad veekokku sigima on juba info, mis annab aimu kuhu nad suunduvad!

Kuid kõige olulisem - ära kiirusta autos ja manööverda natuke ning laibad ei jää ratastele. Usu, palju rõõmsam tunne on koju jõuda!
Aitäh, Loodus tänab Sind!

Kommentaare ei ole: