...asusime ilusaid kotte soetama ja teeme pai Kongo Naistele!

Hella-heia-hoi! Vaarikese Naine helistas (no siis, kui ta keeldus mulle leiba-piima toomast soome kelguga) aga see-eest linkis ja nakatas mind hoopis missiooniga! Nii hea idee ja nii ilus ja nii äge asi ja nii tublid Eesti inimesed, kes seda eest veavad (enamus on naised muide, vt järgi). Seega alustame aastat uhke teoga! Kutsume teid ka kampa, sest koos on toredam ;)  . Väike tegu päevas võib olla millegi suure ja ilusa algus.

Vaata MTÜ Mondo kodulehte SIIT. Seal on valik erinevaid kotte (juhin tähelepanu ka ägedatele  Afganistanis valmistatud kõrvarõngastele, mille sõnum on sõjavastane ;-) ning muidugi SHEAVÕI, mida kutsutakse Aafrika naiste kullaks (seda saab samuti osta, kaalukaubana, nagu vanasti jäätist :-)) Tahaks oma külast mõnedki huvilised-naised leida, eriti šeff oleks ju ühtemoodi stiilsete kottidega ringi käia ;). Ja mujalelanikud, teie tehke ka ära!  Eriti tore on, kui kommentaaridesse jätate meile, et seda tegite. See oleks nagu PAI meile, et mõtte teile "söötsime".
Vaata ka dokumentaalfilmi Kongo naistest ja MTÜ MONDO tegemistest seal SIIT ETV pealt.

Iga korviga on kaasas korvipunuja foto ja kui meie oleme korvid kätte saanud, siis teeme pilti ja saadame neile PAI (loe: aitähi), et nad nii ilusat käsitööd teevad seal 40 kraadises kuumuses :-)

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Mina tellisin selle saate peale sheavõid. Näo määrimiseks ja keha koorimiseks (kohvipuru ja muude lisanditega) päris hea. Korve vaatasin ka. Nunnud! Aga ma tahaks teada, kui palju sellest summast päriselt selle korvipunujani jõuab. Nad ütlesid, et maksavad õiglast hinda... Aga seal saab naine korvi eest vaid tühised 0,25 eur. Palju eestlased neile maksavad sellest 40.-eur maksva korvi eest? Millegipärast on sellised mõtted ja kahtlused...

margamarju ütles ...

Jah. Filmis oli, et muidu turul saab naine korvi eest kuskil 25 senti. Aga kuna eestlased ostavad, siis on nõuded kvaliteedile ja nii edasi suuremad (NB!!! Lisaks eestlaste disain!!!)....seega oleks tõesti huvitav, mis on see õiglane hind?! Ma pakun kahjuks euro. Sest, kui kullakaevajad mehed saavad heal juhul 10 eurot, no siis suurema hinnaga kotipunuja oleks kröösus ju? Aga seda tahaks Mondolt küsida kohe ja seda ma ka teen, ma annan teada, mis vastuse saan. Tervist kõigile soovides siit kodusest haigemajast:-)

margamarju ütles ...

Ja teine mõte veel, et FB kommiti, et "jälle mujal elavaid vaeseid aitamas", siis selle teemaga ma ei viitsi väidelda isegi aga see, et osta parem Eesti käsitööd! Hea mõte. Ma tahaks tegelt just sellist peene kudumisega kandekotti, kas äkki oskab keegi linkida/jagada, kust saaks sellised siit? Igasuguseid riideist õmmeldud, vilditud, jm ilusat käsitööd ikka on aga kindel on, et elevandirohust punutud kotte meil ei anna nokitseda :-D Sama nagu sheavõid ;-)

margamarju ütles ...

Head uudishimulikud :-D Kirjutasingi MTÜ Mondosse ja sain sealt vastuse meie küsimusele - kui palju saab Kongo kotipunuja siis selle koti eest seal kohapeal kätte sellest 40 eurost?
Kopeerin teile vastuse:

"Kõigepealt aitüma, et seal Lõuna-Eesti pool meie tegemistele hoogu juurde annate!
Korvide hinnastamise oleme Ghanas kokku leppinud nii, et naised saaksid kätte vähemalt Ghanas kehtestatud õiglase kaubanduse miinimumtöötasu (arvestatakse päevatasuna, mille me siis omakorda arvestame korvi hinnaks pidades silmas, kui palju aega kulub punumisele ja milline on materjalikulu), sellest ka siis "õiglase tasu" väljend. Kohapeal toimetab iseseisev korviühistu, mille naised saavad selle kokkulepitud hinna otse kätte, vastavalt sellele, mitu korvi keegi punub. Igale tellimusele lisame ka 5-10% nö administreerimistasu, mille eest naised saavad ühiselt osta värvi kõrte toonimiseks, töövahendeid, katta transpordikulu seoses nahatööde jms-ga ja telefonikulusid meiega suhtlemiseks.

Kui nüüd see hind Eestis, näiteks 40 eurot, juppideks lahti võtta, siis umbes kolmandik on korvi ostuhind Ghanas, kolmandik kulub transpordile ja maksudele ja umbes kolmandik läheb müügi- ja turundustegevusele Eestis - veebipoe käimashoidmine, sildistamine, laatadel käimine ja ka minu osaline töötasu, et ma sellega u 2 tööpäeva nädalas tegelen. Toimetame sotsiaalse ettevõtluse põhimõttel ehk siis tahame, et see kõik majandaks end ise ära ja samas kui tekib kasum, siis seda ei võta keegi ettevõttest välja, vaid see läheb ühiste eesmärkide teostamisse, näiteks uute õpilaste võtmisele ühistusse ja neile algmaterjali ostmisele jms (2 aasta jooksul on liitunud 7 uut punujat). Eesmärgiks siis, et rohkem kohalikke naisi saaks tööd ja sissetulekut.

Võrreldes hinnaga, mis Mondo koha peal korvide eest maksab (45-50 ghana cedit korvi eest, mis Eestis maksab 39 eurot), on 2-2,5 korda rohkem, kui naised saaksid sama korvi lähedal asuva linna turul müües - seal on hinnaks 20-25 ghana cedit, lisaks on neil meie poolt suured tellimused, mis garanteerivad korraga mitme kuu töö, ära jäävad turule sõitmise kulud ja tasume kogu tellimuse eest ühistule kohe ära ehk siis nii kui naisel on korv valmis, saab ta ühistult selle eest kohe raha. Naised punuvad rõõmuga Mondole - neid motiveerib nii kõrgem hind kui stabiilsem sissetulek, samuti see tunne, et me tegutseme ühiste eesmärkide nimel. Tänu sellele, et Eestist on ka seal koha peal käinud kaks vabatahtlikku disainerit ja oleme nendega nüüd kaks aastat teinud tootearendust, on ka punujate oskused täiesti uuele tasemele jõudnud, mis on nende jaoks investeering kogu eluks."
Vastas kirjale Diana Tamm