...küünlavalguses laupäevaõhtu Läänistes koos Helin-Mari Arderiga!

Me jõudsime kohale peale viit õhtul. Lääniste säras! Tuled nende vana koolimajast külamaja küljes rõhutasid uhkelt värsket värvi. Küünlad veiklesid soojust ja tere tulemast tunnet sisse astuvatele külalistele. Koridoris tervitas värske saia lõhn segunedes kuuma glögi aroomidega. Laud oli kaetud küpsetistega külanaiste poolt ning naeratav Merle valas külalistele kuuma jooki tassi, küsides ikka üle, et kas lõbusat või lihtsalt head versiooni soovitakse :-D Kertu ajas juttu. Igapool naeratati, kallistati ja kõlasid rõõmsad tervistushetked ning naerupahvakud. Pliit õhkas sooja isegi vähemaga, kui kogu see särav rahvas rõõmust, et nad on kokku saanud. Veel kord sai imetleda külamaja korda tehtud kööki ja kahte tuba. Olles aastast 2010 näinud seda maja, siis on nii hea meel tänase 2016 üle. See on eeskuju ja inspiratsiooni tekitav, et Lääniste kogukond on SELLISE töö ja tegemise ära teinud. Ja nad on seda tõesti oma käte, jõu ja rahaga teinud. Panid rahad kokku ja ostid värvi ja võtsid pintslid kätte talgutel ning voilaa - maja uue värske fassaadiga! Meil Lootvinas on palju veel ees ootamas, kuid meil on lootust? On ju?

Helin-Mari Arderi laulusõnad:
"Kui Su südames on päike, päikene,
siis Su süda pole väike, väikene.
Lase sisse kõik mis hea, mis on hea,
ära halba meeles pea, ei eal!
Siis Sa ise oled päike, soe ja hea!"
.......................................................
Helin-Mari Arder ja saatmas kitarril Teet Raik.
Ma jumaldan selliseid sündmusi! Oli loodud nii imeliselt mõnus ja soe õhkkond. Sa tundsid end nagu kodus. Nii palju oli näha, et oli nii palju vaeva nähtud, et inimesed tunneks end teretulnuna. Kõik väiksed pisiasjad oli paigas - lauakesed küünlapurgi ja linadega, kuum glögikruus kätte publikule, lavaks vaibale ehe tool, korvid, lilled ja sallid ....... ja nagu ootamas Helin-Marit lauake teekruusi ja küpsiseminivaagnaga ;-) seal lava kõrval......vaibad seintel (katmas auke) aga see on nii armas....ja õige valgus. Nii tubli - Lääniste rahvas, nii ilus-mõnus-vaimustav-soe tulbi! Ja siis tuli Helin-Mari Arder ja meie elust möödus pea kaks tundi päikses. Selles naises on endas üks VÄIKE PÄIKE, ta on ise nagu väike päike. Nii palju andekust ja loomingut ühes väikses naises. Nii suurt rõõmu, naeru ja soojust ühes väikses naises. Kui ta lavalt naeratas, siis oli tunne, et ta naeratab otse mulle :-D Ja ma sain kaasa laulda - "....kortsnapühkija, aa-aa!....tule ikka jälle kortent puhtaks nühkima....."  (meie laulsime seda "aa-aa"-d :-) ning muidugi "Väikest päikest".
Milline soov on, peale selliseid elamusi, üldse kellegil suurtele ebaisikulistele kontsertidele minna 12.- eelmüügist ja kohapeal 20.-?!? Ah? Elagu külaelu. Maal on kah kultuur ja elu. Maal, kahe mätta, suurte metsade ja jõgede ning soiste järvede vahel on vahel veel ilusam kui kuskil Estonia saalis. Siin - väikses ahjusoojas vanas Lääniste koolimajas - sain ma lauljale otsa vaadata ning sain tunnetada tema hingestatust, mida kõike ta laulu valas.....ja tunda, et ta laulis otse mulle ja just ainult mulle!

Siit koduvideone muusikaline tervitus ja kaamerapilt, mis proovib natuke teile aimu anda, kui mõnus õhkkond ja tunne seal oli:

filmis ja pildistas margamarju. palume mitte levitada, sest see on ainult LootvinaNaise blogi jaoks.

Helin-Mari Arderi koduleht
Lääniste kogukonna veebipesa
NB! Aga see maakultuurielu sünnib tänu aktiivsetele külaelanikele. Kui on olemas aktivistid, kes võtavad eest vedada, siis tunnustage neid. Sest on oht ära väsida. Minge appi, toetage, pakkuge oma abi ja öelge oma arvamust välja. Siis tunneb ka küla eestvedaja, et ta pole üksi. Meie teha on 100%, kuidas meie külaelu on siin metsas. Me ise peame seda mõistma ja tunnistama ning siis ka panustama, kui tahame, et meie elu siin kestaks. Koondugem ja ühinegem ning eelkõige - SUHELGE omavahel oma naabriga!
Suur aitäh Lääniste aktiivsetele selle mõnusa elamuse eest 19. novembril, kaunil Hingedekuul, 2016. aastal. 
Publik aplodeeris seistes. Vaimustav meelsus oli. Foto tegi Janno Simm.

Kommentaare ei ole: